Mentale beschikbaarheid met een sterke breinpositie

Het geheime wapen voor merkvoorkeur en koopgedrag

Strategie

20.05.2025

auteur
Laura Šarenac
Merkstrateeg

Waarom kiezen mensen voor merk A en niet voor merk B? Omdat het beter is? Goedkoper? Bekender? Soms. Maar vaker omdat het simpelweg het eerste merk is dat in hen opkomt. Dat verklaren we met mentale beschikbaarheid - oftewel: de snelheid waarmee een merk in je hoofd springt op relevante momenten. Cruciaal voor merkvoorkeur en koopgedrag.

In deze blog leg ik uit:

  • wat mentale beschikbaarheid is;
  • waarom het zoveel invloed heeft op merkkeuze;
  • en hoe je als merk werkt aan een sterke breinpositie. 

Ook vertel ik hoe we bij Redkiwi merken en organisaties helpen om precies op het juiste moment in beeld te zijn, bij de juiste doelgroep met de juiste boodschap - niet alleen met campagnes, maar met structurele merkbouw op de lange termijn.

Wat is mentale beschikbaarheid?

Mentale beschikbaarheid is het vermogen van merken om in het hoofd van de consument op te duiken op het moment dat er een relevante koopsituatie of behoefte ontstaat. Denk aan: Je hebt dorst: je denkt aan Coca-Cola. Je zoekt een klusser: je denkt aan Werkspot. Je wil ontspannen op de bank: Netflix.

Het gaat dus niet om of mensen je merk kennen, maar of ze eraan denken wanneer het ertoe doet. Want bekend maakt nog niet bemind. Dat maakt mentale beschikbaarheid een van de belangrijkste voorspellers voor merkkeuze.

AAN WIE DENK JE NU? AAN WIE DENK JE NU? AAN WIE DENK JE NU? AAN WIE DENK JE NU? AAN WIE DENK JE NU? AAN WIE DENK JE NU? 

Breinpositie: op het juiste moment top of mind zijn

Mentale beschikbaarheid bouw je door een sterke breinpositie in te nemen. Je wilt als merk in het mentale kaartje van je doelgroep staan - niet onderaan, maar bovenaan. Dat betekent: als merk herkenbaar zijn, gekoppeld worden aan de juiste contexten en situaties, en onderscheidend opvallen in de drukte.

Dat vraagt om meer dan een paar losse campagnes. Het vraagt om consistente merkbouw op de langere termijn. Met herkenbare cues (denk aan kleuren, logo, beeldgebruik, tone of voice), storytelling die beklijft en een merkstrategie die gericht is op de Category Entry Points (CEPs): herkenbare situaties waarin mensen aan jouw productcategorie denken.

Voorbeeld: Pickwick en het theemoment

Pickwick is al jaren marktleider in thee, niet alleen omdat het product kwalitatief goed is, maar omdat het merk slim een breinpositie heeft opgebouwd rondom rust, gesprek en gezelligheid. Denk aan: "een goed gesprek begint met Pickwick". Ze claimen niet alleen de categorie thee, maar een specifiek moment en gevoel binnen die categorie. Dát is breinpositie.

Hoe bouw je aan mentale beschikbaarheid?
 

  • Kies je CEP's
    Breng in kaart in welke situaties mensen aan jouw categorie denken. Focus op de meest relevante en onderscheidende situaties en contexten en probeer ze stuk voor stuk te veroveren.
  • Koppel je merk aan die momenten
    Zorg dat je merk herhaaldelijk en herkenbaar aanwezig is in die context. Niet alleen in reclame, maar ook in content, service en design.
  • Gebruik vaste merkcues
    Denk aan kleur, muziek, tone of voice, verpakking en slogan. Herkenning is de sleutel tot herinnering.
  • Versterk via storytelling
    Laat je merk leven in herkenbare verhalen. Activeer gevoel, gedrag en context.
  • Meet en optimaliseer
    Onderzoek of mensen jouw merk spontaan noemen in relevante situaties. Waar je nog mist, ligt je groeipotentieel.

Waarom mentale beschikbaarheid werkt

Het menselijk brein is lui. In koopsituaties vallen we terug op automatismen. Op dat ene merk dat als eerste opkomt. Door aanwezig te zijn in het geheugen van je doelgroep op precies het juiste moment, vergroot je de kans dat jouw merk als winnaar uit de bus komt. Niet omdat je per se de beste bent, maar omdat je top of mind bent op het juiste moment, in de juiste situatie of context.

Mentaal beschikbaar zijn is dus geen kwestie van één briljante campagne. Het is het resultaat van strategie + consistentie + creativiteit én een lange adem. Daar ligt het verschil tussen campagnesucces en merksucces.

Hoe Redkiwi helpt om jouw merk top of mind te krijgen

We bouwen aan merken die werken. We helpen je om de juiste CEPs te identificeren, je merkverhaal hierop af te stemmen en merkcues te ontwikkelen die echt blijven hangen. Van strategie tot storytelling, van design tot digitale beleving: wij zorgen dat jouw merk op het juiste moment opduikt in het juiste hoofd.

Als Merkstrateeg vertaal ik jouw ambitie naar een merkpositie die herkenbaar, relevant en toekomstbestendig is. Zo word je als merk niet alleen gevonden, maar vooral: herinnerd en bemind.

Blijf op de hoogte

Wil je groeien? Op de hoogte blijven van slimme oplossingen en trends die er toe doen? Dan wil je ons volgen. Wij zorgen voor die positieve, frisse energie. Ook op LinkedIn.

Volg ons Volg ons