Sterke merken zetten in op Category Entry Points

Bouwen aan een sterke breinpositie

Strategie

22.05.2025

auteur
Laura Šarenac
Merkstrateeg

Jouw doelgroep kiest niet bewust voor merken. Ze kiest op het moment dat een behoefte ontstaat. Stel je even voor: je loopt door de supermarkt, opent een webshop of scrollt gedachteloos door Instagram. Op dat moment ontstaat een behoefte. Niet aan jouw merk, maar aan een productcategorie. Wat gaat er door het hoofd? "Ik wil iets makkelijks voor het avondeten", "Een cadeau voor een vriendin", "Een momentje rust voor mezelf". 

Dat zijn dé momenten waarop merken winnen of vergeten worden. Het merk dat top of mind is en het eerste bij je oppopt. Niet per se het beste, duurzaamste of goedkoopste merk. Maar het merk dat er op dat moment voor je was - op precies het juiste moment. 

Wil je écht werken aan merkvoorkeur? Dan moet je begrijpen wanneer jouw doelgroep aan jouw categorie denkt. En dáár je merk aan koppelen. Dat is precies waar Category Entry Points (CEPs) over gaan.

In deze blog leg ik je uit:

  • wat Category Entry Point’s (CEPs) precies zijn;
  • waarom ze onmisbaar zijn in een moderne strategie van merken en organisaties;
  • welke rol neuromarketing en storytelling hierin spelen;
  • en hoe jouw merk structureel kan bouwen aan de gewenste breinpositie: een sterke plek in het brein van je doelgroep.

Wat zijn Category Entry Points?

Oke, first things first. Situaties of een context waarin een behoefte aan een productcategorie bestaat. Dat noemen we Category Entry Points (CEPs). De herkenbare situaties waarin jouw doelgroep op zoek gaat naar een oplossing – en daarbij hopelijk aan jouw merk denken. Anders dan een propositie of merkwaarde of unique selling point (USP), zoals 'duurzaam' of 'betaalbaar', zijn CEPs momenten van motivatie: ‘Wanneer en waarom denk ik aan deze categorie?’

Denk aan momenten zoals “Ik zoek iets lekkers voor onderweg” of “Ik wil indruk maken op een date”. Het zijn concrete, menselijk herkenbare triggers die voorafgaan aan de daadwerkelijke aankoop. De kunst is dat jouw merk herinnerd wordt op het exacte moment dat de behoefte ontstaat, niet pas wanneer je voor het schap staat of online gaat zoeken.

In feite werkt een merk als een netwerk van associaties in ons brein. Hoe vaker, herkenbaarder en consistenter jouw merk verbonden wordt aan relevante CEPs, hoe groter de mentale beschikbaarheid van jouw merk – en daarmee ook jouw kans op een verkoop.

Voorbeelden van sterke Category Entry Points:

  • “Voor onderweg naar werk”
  • “Als traktatie op vrijdagavond”
  • “Om te drinken met vrienden”
  • “Als ik haast heb en snel iets gezonds wil”

Voorbeelden van veelgebruikte misvattingen (geen Category Entry Points):

  • “Duurzaam”
  • “Betrouwbaar”
  • “Betaalbaar”
  • “Voor mensen met een druk leven”

Die laatste categorie klinkt aantrekkelijk in een merkstrategie, maar ze zijn te abstract. Ons brein denkt niet in ‘waarden’. Ons brein denkt in situaties en momenten. Daarom is het cruciaal om CEPs te baseren op momenten van motivatie, niet op merkwaarden, producteigenschappen of unique selling points.

Waarom zijn CEPs zo belangrijk voor het opbouwen van merkvoorkeur? 

Mentale beschikbaarheid is een van de belangrijkste voorspellers van merkgroei en marktaandeel. De Australische hoogleraar en marketing guru Byron Sharp beschreef het bijvoorbeeld al in zijn boek “How Brands Grow”: ‘Merken groeien niet door loyaliteit, maar door steeds vaker gekozen te worden in meer situaties’.

Door jouw merk systematisch te verbinden aan meerdere CEPs, vergroot je de kans dat mensen aan jou denken wanneer een relevante situatie zich voordoet. Zo verschuif je van ‘incidentele zichtbaarheid’ naar ‘structurele aanwezigheid’ in het brein van je doelgroep. Niet alleen op functioneel niveau, maar ook emotioneel: “Dat merk past bij mij op dat moment.” Hoe vaker jouw merk gekoppeld wordt aan herkenbare, terugkerende situaties, hoe vaker je gekozen wordt.

Een voorbeeld. We nemen Tony’s Chocolonely in ons hoofd. Niet alleen bekend om 'slaafvrije chocolade', maar ook als:

  • “Een cadeau voor iemand die je waardeert”
  • “Iets lekkers voor bij koffie met vrienden”
  • “Een guilty pleasure op vrijdagavond”

Door te domineren op meerdere CEPs, zit Tony’s stevig in het brein van haar doelgroep verankerd. Terwijl andere chocolademerken vaak alleen communiceren met termen zoals ‘lekkere smaak’ of ‘voordelig geprijsd’.

Wat gebeurt er als je CEPs negeert?

Kies je er (bewust of onbewust) voor om jouw merk niet aan herkenbare koopmomenten te koppelen, dan moet je harder werken om als merk op te vallen. Marketingactiviteiten worden dan afhankelijk van paid reach of prijspromoties – al met al met weinig effect op de lange termijn. En dat terwijl je merkvoorkeur juist op de lange termijn opbouwt en moet onderhouden.

Zonder jouw merk te koppelen aan passende Category Entry Points:

  • mist je merk context in het dagelijks leven van je doelgroep;
  • worden campagnes losstaande boodschappen, zonder directe verbinding met gedrag;
  • verliest jouw merk het op herkenning en relevantie, wat directe, negatieve impact heeft op je marktaandeel.

Je merk wordt daarmee minder toekomstbestendig. Want waar sterke merken worden gekozen zonder dat kopers het zich achteraf goed kunnen herinneren, heb jij dan juist méér media, méér geld en méér communicatie nodig om überhaupt op te vallen bij de doelgroep.

Klinkt dit herkenbaar? Veel merken maken dezelfde fouten. Ik geef je de grootste valkuilen als het gaat om Category Entry Points:

  • Geen échte CEPs gebruiken
    “Betrouwbaar” of “innovatief” zijn geen contexten, maar kenmerken of USP’s. “Voor tijdens het klussen” wél.
  • Maar één CEP claimen
    Inzetten op één haakje is kwetsbaar. Denk breder. Jouw merk kan niet alleen van pas komen “voor onderweg”, maar ook “voor een date” of “na het sporten”.
  • Alle CEPs in één campagne proppen
    Het menselijk brein leert van één trigger per keer. Dus niet: “voor onderweg, met vrienden én bij het ontbijt” in één communicatie-uiting. Less is more.
  • CEPs bedenken vanuit het merkperspectief, niet vanuit de consument
    Bekijk en analyseer het gedrag en de context van jouw doelgroep. Daarna komt jouw eigen strategie document pas op tafel. Niet andersom.

De rol van neuromarketing en storytelling bij Category Entry Points

Ons brein werkt met associaties. Herhaling. Emotie. En vooral: eenvoud. In neuromarketing, waar we onderzoeken hoe onze hersenen op communicatie en triggers reageren, noemen we dat “Cue > Reward”. Een contextuele trigger leidt tot een beloning zoals een gevoel, ontspanning of een concrete oplossing voor een probleem.

CEPs zijn zulke triggers: cues. En de koppeling met jouw merk moet snel en moeiteloos gaan. Dat lukt alleen als je merkverhaal helder, geloofwaardig en tastbaar is. Storytelling werkt daarom als brandstof voor het activeren van CEPs. Verhalen geven context: kleur, menselijkheid en emotie. Ze maken een CEP voelbaar. Met storytelling vertel je niet alleen wat je doet, maar ook wanneer je er bent voor je doelgroep, waarom dat ertoe doet en wat dat de doelgroep oplevert. 

Een voorbeeld: een merk in gezonde snacks vertelt het verhaal van een drukke werkdag, een sportsessie aan het einde van de dag, en dat enorme gevoel van trek onderweg naar huis. Stuk voor stuk herkenbare settings! Het werk wordt zo ineens “de gezonde snack voor na het sporten”. Eén context. Eén boodschap. Die blijft plakken.

Lange termijn impact van een goede Category Entry Points-strategie

Door te investeren in CEPs bouw je niet alleen aan naamsbekendheid, maar aan een robuuste breinpositie van jouw merk. Een merk dat aanwezig is in meerdere situaties, is moeilijker te vervangen, wordt vaker gekozen én vaker aanbevolen.

Zonder een duidelijke CEP-strategie ben je afhankelijk van onafhankelijke campagnes die inspelen op de waan van de dag. Ze leveren jouw merk misschien tijdelijke aandacht op, maar bouwen geen blijvende herinnering op. Merken met een doordachte CEP-strategie bouwen daarentegen aan duurzame merkwaarde. Ze zorgen ervoor dat ze op herkenbare momenten telkens terugkomen in het hoofd van de doelgroep. Daardoor worden ze op vanzelfsprekend gekozen, omdat ze op het juiste moment aanwezig zijn. En die vanzelfsprekendheid is wat jouw merk echt op de lange termijn kan laten groeien.

Hoe Redkiwi jouw merk strategisch positioneert

Bij Redkiwi geloven we in merken die werken. Niet alleen mooi ontworpen, maar strategisch sterk. Merken die herkenbaar zijn, relevant blijven én op het juiste moment opduiken in het hoofd van je doelgroep. CEPs spelen daarin een sleutelrol.

Samen ontdekken we de momenten waarop jouw doelgroep aan je categorie denkt. We analyseren bestaande merkassociaties en brengen korte en lange termijn kansen in kaart. Vervolgens vertalen we dit naar onderscheidende storytelling, visuele huisstijl en slimme campagnes die blijven hangen.

Wij combineren strategie, creatie en activatie. Geen stoffige modellen en papieren die de bureaula ingaan, maar concrete handvatten, communicatie en tactieken voor merken die in het dagelijks leven echt van betekenis zijn. Of je nu een challenger bent of marktleider — wij zorgen dat je niet alleen zichtbaar bent, maar ook herkend wordt op de momenten wanneer het telt. We bouwen aan merken die mensen wíllen onthouden.

Wat we voor jouw merk betekenen:

  • Identificeren van de juiste CEPs via doelgroepinzichten en markt- en concurrentieanalyse;
  • Koppelen van jouw merk aan herkenbare contexten met geloofwaardige merkverhalen;
  • Ontwikkelen van campagnes en content die blijven plakken — op het juiste moment, bij de juiste mensen.

Wil je serieus aan de slag met CEPs en je merk positioneren voor structurele groei? Wij denken graag met je mee. Van onderzoek en strategie tot creatieve vertaling in je merkverhaal, campagnes en content. Neem contact met ons op. We maken graag kennis!

Liever zelf aan de slag met Category Entry Points? 

Wil je alvast zelf beginnen met CEP-denken? Ik geef je 5 praktische tips om direct van start te gaan:

  • Onderzoek koopsituaties bij je doelgroep
    Ga in gesprek met klanten of collega’s. Vraag niet waarom ze je merk kopen, maar wanneer en in welke situatie ze aan je categorie denken (en jouw merk overwegen). Voorbeeld: “Als ik onderweg ben naar werk”, “Na het sporten” of “Tijdens een avond met vrienden”.
  • Breng 5 - 10 concrete CEPs in kaart
    Vertaal deze situaties naar herkenbare contexten. Denk in moment, plaats, stemming of gezelschap. Voorbeeld: “Op vakantie”, “Bij slecht weer” en “Als ik haast heb”.
  • Analyseer je merk én dat van de concurrent(en)
    Welke CEPs claim jij al in je communicatie? Zijn ze geloofwaardig? En welke contexten domineren je concurrenten al? Voorbeeld: Als de marktleider al sterk zit op “feestmomenten”, kun jij focussen op “dagelijkse traktaties”.
  • Focus per campagne op één CEP
    Less is more. Communiceer per uiting één context, één trigger, één beloning. Dat werkt beter in ons brein. Voorbeeld: “Voor onderweg naar werk” – met een visuele uiting die de situatie herkenbaar maakt.
  • Test en meet je mentale beschikbaarheid (de kracht van jouw breinpositie)
    Laat CEPs voorleggen aan consumenten en vraag: “Welk merk hoort hierbij?” Zo ontdek je of je merk top of mind is in die context of situatie. Voorbeeld: Laat de context “gezonde snack na het sporten” zien en kijk of jouw merk spontaan wordt genoemd.

Blijf op de hoogte

Wil je groeien? Op de hoogte blijven van slimme oplossingen en trends die er toe doen? Dan wil je ons volgen. Wij zorgen voor die positieve, frisse energie. Ook op LinkedIn.

Volg ons Volg ons