
De kracht van een sterke naam
How-to: merk-, dienst- of productnamen die blijven plakken
21.05.2025
Een naam kiezen voor je merk, product of dienst. Met de ontwikkeling ervan afgerond, lijkt de naam nog slechts een detail. Maar vaak is het een van de lastigste én meest impactvolle keuzes die je kunt maken. Een naam is namelijk het begin van alles: herkenning, associatie en gevoel. Het is het eerste wat mensen horen, lezen, onthouden - of juist vergeten. En hoewel een naam je merk niet maakt, kan het je merk wél beschadigen of breken. Zeker als je de weg ernaartoe verkeerd aanpakt.
In deze blog neem ik je mee in:
- Waarom een naam belangrijk is, maar ook niet allesbepalend is
- Welke risico’s je loopt bij het kiezen van een verkeerde naam
- Hoe jouw merk kan profiteren van een sterke, passende naam
- Hoe je brainstormt als een pro
Waarom een goede naam zo belangrijk is
We starten met een controversieel inzicht: merken en organisaties gaan zelden kopje onder door het kiezen van een slechte naam. Denk aan merken als Smeg, Wii of Acne. Namen waar we iets van vinden, maar ook namen die inmiddels meer dan geaccepteerd zijn en zijn blijven hangen.
Een matige naam overleeft het meestal prima in combinatie met een goed product of dienst, een sterke strategie en voldoende marketingbudget. Maar andersom? Heb je een geweldig idee en geef je het een nietszeggende of simpelweg onhandige naam? Dat kan je groei wel degelijk in de weg staan! Denk aan namen die moeilijk uitspreekbaar zijn, nietszeggend zijn of niet onderscheiden in een overvolle markt. Zoals ik het zou zeggen: je naam is de meest onbelangrijke, doch essentiële beslissing.
Wat een goede naam voor je kan doen
Heb je een winnaar? Je weet dat je een sterke naam hebt gekozen als je naam:
- Opvalt tussen de concurrentie
- Richting geeft en jouw doelgroep helpt begrijpen wat je doet of waarvoor je staat
- Een verhaal vertelt. Onthoud dat namen direct betekenis of indirect zelfs emotie en bijvoorbeeld cultuur of kernwaarden kunnen overbrengen.
- Echt aansluit op de merkpositionering en groeiambities
Voorbeeld: Het Nederlandse merk Zalando Lounge begon ooit als een losstaand outletkanaal onder de naam 'Zalando Privé'. Hoewel dat voor de Franse markt logisch klonk, werkte het in Nederland verwarrend. De associatie met exclusiviteit, privacy of zelfs ontoegankelijkheid sloot niet aan bij de gewenste merkervaring. Het hernoemen van het platform naar 'Lounge' gaf het merk in Nederland een zachtere, toegankelijke lading - terwijl het nog steeds tijdelijk voordeel en een premium aanbod suggereert. Zo sluit de naam beter aan bij het gevoel dat Zalando wilt overbrengen: verleidelijk, toegankelijk en stijlvol.
Een sterke naam heeft dus meer impact dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is een van de eerste signalen van wie je bent als merk. Niet alleen extern, maar ook intern. Een goede naam geeft houvast voor je visuele identiteit, je tone of voice en zelfs je productontwikkeling. Het helpt klanten sneller en beter begrijpen wat je doet, en waarom jij de juiste keuze voor hen bent. Een sterke naam maakt je merk memorabel - én bespreekbaar.

Welke risico’s loop je als je een verkeerde naam kiest?
Het kiezen van een verkeerde naam kan je merk onduidelijkheid brengen waar je niet op zit te wachten. Het kan de groei van je merk actief in de weg zitten. Is je naam verwarrend of vertelt het niets over je merk, dan is de kans groot dat potentiële klanten al zijn afgehaakt voordat ze zich verdiepen in je aanbod. Soms komt dat doordat een naam te generiek is, waardoor je verdwijnt in een zee van concurrenten. Of de naam is zo abstract of ingewikkeld dat niemand hem kan onthouden, verkeerd schrijft of verkeerd uitspreekt.
En wat dacht je van de juridische risico’s? Lijkt jouw naam te veel op die van een concurrent of ligt er al een merkregistratie op? Dan loop je het risico op een herpositionering of zelfs vervelende claims.. Ten slotte beperkt een verkeerde naam je vaak in je groei. Denk aan namen die alleen werken in één taal of branche, of die je aanbod te nauw beschrijven, waardoor uitbreiding naar andere productgroepen of doelgroepen in de toekomst maar wat lastig wordt.
Kortom: een slechte naam kost je niet alleen merkherkenning, maar ook geloofwaardigheid, flexibiliteit en op termijn misschien zelfs marktaandeel. Een naam die niet past, te generiek is of verwarring oproept, kan een merk dus serieus in de weg zitten.
De grootste risico's van een verkeerde naam nog even op een rijtje:
- Verwarring: de doelgroep begrijpt niet wat je doet of denkt dat je iets anders bent
- Vergeetbaarheid: je naam blijft niet hangen, dus je merk ook niet
- Niet onderscheidend of uniek: je lijkt te veel op concurrenten of schendt bestaande merkrechten
- Beperkte groeimogelijkheden: je naam sluit toekomstige uitbreiding of internationale ambities uit
Hoe je zelf een sterke, passende naam bedenkt
Een goede naam ontstaat zelden bij toeval. Het is het resultaat van creativiteit én structuur. Een combinatie van strategische keuzes, vrije associatie en kritische reflectie. Het proces om tot een naam te komen is niet alleen een creatieve exercitie, maar ook een strategisch traject. Want een naam moet niet alleen mooi klinken, maar ook passen bij waar je merk voor staat, waar het naartoe groeit en hoe het wordt ervaren.
Ga je zelf aan de slag met het bedenken van een naam voor jouw merk, product of dienst? Zet dan de volgende stappen.
1. Zet duidelijke parameters en maak keuzes
Een naam hoeft niet alles te zeggen. Begin daarom met keuzes maken:
- Wil je een abstracte of meer beschrijvende naam?
- Moet het een bestaand woord zijn of mag het iets compleet nieuws zijn?
- Moet de naam bestand zijn tegen internationaal gebruik?
2. Brainstorm breed
Denk breed. Geen tijd voor tunnelvisie. Schrijf alles op. Opties die cliché, maf, briljant of twijfelachtig zijn. In deze fase is alles welkom. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:
- Waar komt je merk vandaan?
- Wat doe je anders dan anderen?
- Wat wil je dat mensen voelen?
- Wat is jouw rol in het leven van de doelgroep?
3. Tijd voor een reality check
Ga een paar dingen na. Check grondig of alles wat je tot nu toe hebt bedacht, wel kan of mag.
- Is de URL nog beschikbaar?
- Zijn de bijpassende handles voor social media kanalen nog beschikbaar?
- Zit je niet in andermans trademark te wroeten?
- Is de naam gemakkelijk en eenduidig uit te spreken in je kernmarkten?
Pro tip: tools als Namecheckr, TMview en het Merkenregister BOIP kunnen hierbij helpen.
4. Maak het visueel
Namen leven vaak pas wanneer je ze uitspreekt, maar ook voor je kunt zien. Dan wordt het pas echt. Maak daarom mock-ups: je naam op een billboard, in een app, als social media post.
5. Kies, en kies bewust
Wanneer je de uiteindelijke keuze gaat maken, zorg je eerst voor heldere beoordelingscriteria. De belangrijkste checklist. Check of je naam:
- past bij de merkstrategie;
- onderscheidend genoeg is;
- makkelijke uit te spreken is;
- en of je er een sterk verhaal omheen kunt bouwen.
Conclusie
Je naam lijkt misschien niets anders dan een paar letters. Maar die paar letters kunnen wel hét verschil maken tussen merken die opvallen en merken die vergeten worden. Een goede naam vergroot de relevantie, herkenbaarheid en impact van jouw merk. Dus neem het serieus. Laat je niet verlammen door keuzestress. Loop je toch ergens vast of heb je behoefte aan een second opinion? Bel ons. We helpen je graag verder.
Hoe Redkiwi je helpt met een sterke naam én een nog sterker merk
Als strategic digital agency helpen we je niet alleen aan een goede naam, maar aan een merk dat klopt van A tot Z.
Onze Merkstrategen helpen je eerst de juiste fundamenten te leggen. Dat betekent: een heldere merkpositionering formuleren die richting geeft aan alle keuzes die volgen - waaronder je naam. Vanuit die merkpositionering denken we na over welk type naam het beste bij jouw merk, doelgroep, product of dienst, merkpersoonlijkheid, branche en strategie past. Wat moet het uitstralen? Welke rol vervult jouw merk in het leven van je doelgroep en welke associaties en gevoelens wil je ermee activeren?
Wij helpen je graag om:
- Je merkstrategie en positionering scherp te krijgen en focus aan te brengen
- Vanuit die strategie te denken in passende naming-routes
- Te brainstormen, filteren, checken en kiezen
- Je naam tot leven te brengen in visuele branding
Van eerste briefing tot livegang van je nieuwe naam: we denken mee, sturen bij en challengen waar nodig. Zo bouwen we samen aan een merk dat niet alleen op papier klopt, maar vooral in het hoofd (en hart) van je doelgroep.
