GROOSMAN

Innovatieve architecten, engineers en constructeurs

Our work
Merkstrategie
Branding

Challenge

Sinds 1948 ontwerpt, engineert en realiseert GROOSMAN architectonische iconen in Nederland. Destijds opgericht door Ernest Groosman: een ondernemende en innovatieve architect die maatschappelijk betrokken was en vanuit maatschappelijke relevantie ontwierp. Groot geworden tijdens de wederopbouw met innovatieve bouwsystemen en het realiseren van betaalbare en haalbare woningen. In 1999 overleed Ernest Groosman. Sindsdien wordt GROOSMAN vanuit zijn filosofie geleid.

Met drie verschillende disciplines (architectuur, engineering en constructie) en projecten in veel verschillende branches, was de focus zoek. Een mooie kans om met een allround branding-traject de bouwstenen van deze mooie organisatie opnieuw te bepalen en hen zo goed gefundeerd de komende decennia vooruit te helpen. Van strategische herpositionering tot aan het vernieuwen van de visuele brand assets; Redkiwi ging de uitdaging graag aan.

Result

Allround strategische merkpositionering

Van bouwstenen, archetypes, brand story en kernwaarden tot missie & visie

Aangescherpte beeldtaal

Perfecte aansluiting bij de vernieuwde merkpositionering vasthoudend aan elementen uit de bestaande visuele identiteit

Op naar de volgende 75 jaar, met behoud van heritage

Hoe kijk je vooruit als je al jaren werkt vanuit heritage? Een complexe vraag. Na persoonlijke diepte-interviews zijn CSO Reinoud Wolff en Merkstrateeg Laura Šarenac gestart met het formuleren van een nieuw fundament voor de toekomst. Ze selecteerden en herschreven de bouwstenen van GROOSMAN: filosofie, werkwijze, cultuur en expertises – samengebracht in een strategisch en marketingtechnisch compact verhaal.

Vervolgens bekeken we het merk als een persoonlijkheid via de archetypes van Carl Jung. Die helpen om onbewuste merkverbindingen en -associaties te duiden. GROOSMAN werkt sinds 1948 vanuit maatschappelijke relevantie - het archetype Zorggever past dan ook perfect. Tegelijkertijd verbeelden ze als architecten hun visie in unieke ontwerpen: de Schepper. En omdat GROOSMAN altijd controle houdt over proces en kosten, is ook het archetype Heerser van toepassing.

Overtuigend en oprecht communiceren met een brand story

Wanneer je veel te vertellen hebt, kan het lastig zijn om focus aan te brengen en alle verschillende boodschappen in één verhaal te vatten. Toch is het goed gelukt. In een brand story van slechts vijf alinea’s voldoen we aan alle voorwaarden van een goede brand story. Authenticiteit, geloofwaardigheid en antwoorden op de vragen ‘Waarom’, ‘Hoe’ en ‘Wat’ vanuit de afzender GROOSMAN. Het bijbrengen van kennis en het positief beïnvloeden van de houding van doelgroepen door met storytelling in te spelen op hun onbewuste verlangens, emoties en concrete behoeftes.

Alle neuzen dezelfde kant op met gedeelde kernwaarden

Als je goed kijkt naar de manier waarop het team van GROOSMAN werkt en hun filosofie, visie en missie daaraan koppelt, heb je de perfecte ingrediënten verzameld om gedeelde kernwaarden te formuleren. Goed om zo intern alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, maar ook goed in te zetten bij employer branding. Nieuwe teamleden weten daarmee direct welke eigenschappen en waarden je in huis moet hebben om een echte GROOSMAN- of VROUW te kunnen zijn.

GROOS sinds 1948

GROOSMAN streeft naar een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving waar iedereen op een betaalbare manier prettig kan bewegen, werken, zorgen en recreëren. Dat doen ze vanuit maatschappelijke relevantie door, samen met opdrachtgevers, innovatief te ontwikkelen met een gedeelde focus op gezondheid en duurzaamheid. Al met al staat GROOSMAN voor nieuwsgierigheid, een ondernemende en innovatieve mindset en zijn ze bovenal teamspelers. Zowel samen als met opdrachtgevers.

Het juiste visuele frame, passend bij de positionering

Het doel: een aangescherpte huisstijl die meer eenheid brengt zonder opgebouwde herkenning te verliezen. De nieuwe stijl moet breed inzetbaar zijn, met ruimte voor projecten én thema’s als mens, natuur, gebiedsontwikkeling, gezondheid en duurzaamheid.

Onze Director of Creativity, Steven Olde Hengel, begon vanuit vier uitgangspunten: Eenheid, Tijdloos, Eenvoud en Balans. Hij verfijnde het kleurenpalet, vulde typografie aan, en introduceerde grafische elementen die de huisstijl karakter geven en informatie visueel ondersteunen.

Deep dive in het creatieve proces

De nieuwe beeldtaal is ontstaan vanuit een diepgaand onderzoek naar structuur, esthetiek en betekenis. Centraal staat het grid - geïnspireerd op Villard de Honnecourt en de Gulden Snede - dat structuur biedt zonder creativiteit in de weg te zitten.

Steven liet zich inspireren door de Zwitserse school: minimalistisch, functioneel, met schreefloze typografie (zoals Helvetica) en veel witruimte. Dit levert een visuele identiteit op die GROOSMAN’s waarden uitstraalt: helder, degelijk en betrokken. De beeldtaal is daarmee niet slechts esthetiek, maar een vertaling van de ontwerpfilosofie zelf – tot de laatste steen.

Stijlelementen en vertaling naar communicatiegrids

De beeldtaal combineert typografie, kleur, beeld, iconografie en grids tot een krachtig geheel. Helvetica vormt de basis, terwijl het technische N27-lettertype accenten en iconen toevoegt.

Het beeldgebruik is realistisch en thematisch: mens, natuur, materialen en maatschappij. Gelaagdheid, witruimte en een overlay-effect (geïnspireerd op tracing paper) verwijzen daarin subtiel naar klassiek vakmanschap.

GROOSMAN geel blijft de signatuurkleur, aangevuld met aardse tinten als terracotta, zand, groen en blauw - warm, rustig en verfijnd. Het grid - beïnvloed door de Gulden Snede - creëert structuur én ruimte, en zorgt voor een herkenbare visuele lijn in alle uitingen.

Strategische herpositionering of visuele stijl opfrissen?

Wij vertalen elke strategische positionering naar een visuele stijl die het verhaal versterkt. Een goede beeldtaal is flexibel inzetbaar én herkenbaar, of het nu gaat om video’s, social posts of advertenties. Met een doordacht grid zorg je voor samenhang en visuele impact. Zo ontstaan uitingen die niet alleen opvallen, maar ook raken – en daadwerkelijk gedrag beïnvloeden.

Het team

Reinoud Wolff
Chief Strategy Officer
Laura Šarenac
Merkstrateeg
Steven Olde Hengel
Head of Creativity
Sacha Romantschenko
Projectmanager

Blijf op de hoogte

Wil je groeien? Op de hoogte blijven van slimme oplossingen en trends die er toe doen? Dan wil je ons volgen. Wij zorgen voor die positieve, frisse energie. Ook op LinkedIn.

Volg ons Volg ons